Kinderzitje motor

Het vinden van een geschikt kinderzitje voor op de motor is niet eenvoudig. Er zijn maar weinig fabrikanten en het online aanbod is beperkt. Wij gingen echter op zoek naar een motorzitje voor een kind en geven je meteen ook alternatieven voor bromfietsen en scooters mee, net zoals een aantal handig extraatjes. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de geldende regels.

Motorzitje kind: regels en wetgeving

Onder de drie jaar is het niet toegestaan om kinderen op een bromfiets, motorfiets of motor te vervoeren. Dit is pas toegestaan vanaf drie jaar, maar dan enkel op een motor- of bromfiets van maximaal 125 cc. Bovendien moet een kinderzit de motor veiliger maken. Vanaf acht jaar mogen kinderen op elk type bromfiets, motorfiets of motor worden vervoerd en moet een motorzitje het kind nog steeds extra beschermen. Het is daarnaast verplicht om aangepaste kledij en een helm te dragen. Net zoals de bestuurder van de motor moet het kind dus handschoenen, een jas met lange mouwen, een lange broek, hoge schoenen en een helm dragen. Zorg ervoor dat de helm aangepast is aan het kind en niet te zwaar is omdat de nekwervels vaak nog steeds heel kwetsbaar zijn.

De wegcode geeft niet concreet aan waaraan een kinderzit voor motor moet voldoen, maar het moet wel “geschikt” zijn. Dat wil zeggen dat het compatibel moet zijn en stevig moet bevestigd zijn. Het liefst heeft het kind ook handgrepen en kan het de voeten laten rusten op de voetsteunen.

Wanneer een motor een zogenaamde sidecar heeft, gelden er andere regels. Hiermee mogen kinderen onder de drie jaar wel gewoon vervoerd worden. Vanaf de leeftijd van acht jaar is het bovendien verplicht om een veiligheidsgordel te dragen. Verder gelden dezelfde regels als hierboven en doe je er goed aan om te onthouden dat een kind met een scooter vervoeren altijd extra risico’s inhoudt. Pas je weggedrag er dan ook op aan.