Kinderzitje fiets

Een kinderzitje op de fiets is verplicht als je de kleine wil vervoeren. Het maakt echter niet uit of je het fietsstoeltje achterop plaatst of liever het kinderzitje van de fiets vooraan monteert. Wel zijn er een aantal zaken waarop je moet letten en raden we aan om niet zomaar de eerste de beste kinderstoel op de fiets te monteren. Onderaan deze pagina geven we een aantal veiligheidseisen weer. Als je echt op veilig wilt spelen, raden we ten stelligste aan om een van onderstaande veilige kinderzitjes voor de fiets te kopen.

Veilig gebruikmaken van kinderzitjes op fiets

In de verkeerswetgeving staat dat je een passagier, waaronder ook een kind, enkel op de fiets mag vervoeren wanneer de fiets een daarvoor ingerichte zitplaats heeft. Een kinderzitje op de fiets is dus niet vrijblijvend maar verplicht. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken waarop je moet letten als je veilig een kinderzitje voor de fiets wilt gebruiken.

Een kinderzitje op de fiets komt de veiligheid natuurlijk ten goede, maar het blijft belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat wil zeggen dat zowel jij als je kindje een helm dragen, je voor voldoende zichtbaarheid zorgt (naast de verplichte verlichting en reflectoren raden we een fluohesje aan), je rijstijl aanpast en je een dubbele standaard plaatst waardoor je fiets stabiel blijft staan wanneer je de kinderen in of uit de kinderstoel van de fiets haalt.

Naast deze algemene regels zijn er ook nog een aantal bijzondere veiligheidsvoorschriften. Dat is vooral het geval als je een kind jonger dan één jaar op de fiets meeneemt. Een fiets schokt veel en dat brengt risico’s met zich mee. Vooral SBS (shakenbabysyndroom) is gevaarlijk en kan hersen-, rug- en nekletsels met zich meebrengen of zelfs de dood veroorzaken. Tot de leeftijd van drie maanden vervoer je je baby dan ook met een babyhangmat of babyschaal, maar nooit langer dan dertig minuten. Zorg ook altijd voor een goede vering.

Vanaf de leeftijd van drie maanden kan je overstappen naar een autostoeltje en vanaf ongeveer negen maanden tot één jaar kan een kinderstoeltje volstaan. Hoewel fabrikanten vaak aangeven dat een kinderstoeltje vanaf negen maanden geschikt is, moet je wel altijd even opletten. Het is belangrijk dat het kind een stevige zitbalans heeft en zelfstandig kan zitten. Bij veel kinderen kan dat inderdaad al rond de negende levensmaand, maar bij sommige kindjes kan het tot twaalf maanden duren.

Controleer altijd of het kinderzitje op de fiets aan de Europese norm voldoet. Dat is het geval wanneer je de markering EN 14344 op de kinderstoel voor de fiets terugvindt. Ook het type en de gewichtsklasse speelt natuurlijk een rol. Een max. 4 jaar kinderstoel fiets mag je niet gebruiken als een max. 5 jaar kinderstoel fiets enzovoort. Verder moet het echt wel over een 3-, 4- of 5-puntsgordel gaan zodat het kindje niet zomaar zichzelf kan losmaken. Ook moet het een hoge ruggensteun hebben en zijn de riempjes verstelbaar. Controleer verder altijd even of je het fietsstoeltje achterop je fiets kan plaatsen. Geef waar mogelijk ook de voorkeur aan een fietsstoeltje achterop: het is veiliger fietsen en het kindje loopt ook bij een val minder gevaar. Qua bevestiging raden we aan om het fietsstoeltje aan het frame in plaats van aan de bagagedrager te monteren omdat het stoeltje dan minder gaat schokken. Eventueel kan je de bevestiging van de kinderstoel op de fiets aan een fietsenmaker overlaten.

Vergeet ten slotte niet om je kindje altijd naar de weersomstandigheden te kleden. Met een kinderstoel op de fiets is het kindje niet beschermd tegen regen, wind en brandende zonnestralen. Zeker als je het kinderzitje voorop de fiets plaatst, is een regenscherm een must. Een hoedje, een kinderponcho, handschoentjes, een mutsje et cetera beschermen de kleine dan weer als je het fietsstoeltje achterop zou plaatsen. Controleer wel altijd even of de beschermende kledij geen touwtjes heeft die in de spaken kunnen blijven hangen.