Kind achterop motor: 4 belangrijke tips
Een kind achterop de motor vervoeren kan de eerste keer best wel akelig zijn. Het kan perfect veilig verlopen, maar je moet toch wel extra aandacht schenken aan die kleine bijrijder. Hieronder vind je vier tips om veilig een kind achterop de motor te vervoeren.
Leeftijd kind achterop motor
Het is belangrijk dat een kind achterop de motor veilig wordt vervoerd. Daarom moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels. Hierbij speelt de leeftijd van het kind achterop de motor een centrale rol. Zo mag je een kind achterop de motor vervoeren vanaf 3 jaar. Voordien is het niet toegestaan om een kind achterop de motor te vervoeren. Een zijspan is wel toegestaan.
Op driejarige leeftijd is het moment aangebroken dat een kind achterop de motor mag. Het moet wel gaan om een motor van maximaal 125 cc. Ook moet er een geschikt kinderbeveiligingssysteem zijn en moet het kind aangepaste kledij en een helm dragen. Wij raden het gebruik van het universeel motorzitje Givi S650 aan.
Vanaf 8 jaar mag het kind achterop de motor van meer dan 125 cc. Ook hier is aangepaste kledij en een helm verplicht. Het kinderzitje Stamatakis is een goed idee. Hierbij maak je het kind achterop de motor met een gordel vast.
De juiste kleding voor een kind achterop de motor
Het is verplicht om het kind achterop de motor aangepaste kleding te laten dragen. Deze aangepaste kleding bestaat uit handschoenen, een vest, een lange broek en laarzen. Een helm is eveneens verplicht voor een kind achterop de motor. Hierbij is het belangrijk dat de helm niet te zwaar is omdat de nekwervels van een kind nog heel fragiel zijn.
Of het kind achterop de motor met een gordel aan de bestuurder moet worden vastgemaakt, is voer voor discussie. Tegenwoordig wordt het steeds vaker afgeraden omdat het kind bij een val niet vrijelijk kan bewegen en het gewicht van de bestuurder op zich kan krijgen. Een fluorescerend hesje is wel aangeraden omdat andere weggebruikers dan meteen opmerken dat er een kind achterop de motor zit. Ze zijn dan aandachtiger en voorzichtiger.
Afspraken met het kind achterop de motor
Maak altijd afspraken met het kind achterop de motor. Geef aan wat al dan niet mag en geef aan dat het kind achterop de motor stil moet blijven zitten. Maak daarnaast afspraken over tekens en signalen. Bij oudere kinderen kan je met een intercom werken. Houd er in ieder geval rekening mee dat kinderen zich niet altijd perfect aan de regels houden en dat ze gevaar moeilijker kunnen inschatten. Blijf daarom voorzichtig en blijf de afspraken herhalen.
Aangepast traject
Houd de ritten kort want kinderen hebben het moeilijk om lang stil te zitten. Ook bij oudere kinderen beperk je de rijtijd maar beter tot een uur. Kies voor een route met vrij uitzicht, waarbij je niet te veel moet schakelen. Dat vermindert de stress en maakt de rit aangenamer en veiliger, ook voor het kind achterop de motor.